Kansainvälinen lukutaitopäivä ~ International Literacy Day

Lukutaito on monelle itsestään selvä asia, aiemmin myös itselleni, mutta todellisuudessa se on etuoikeus, se on portti rajattomaan maailmaan, avain mielikuvitukseen. Tuntuu, että tällä teknologian valtakaudella lukemaan opitaan yhä nuorempana, yleensä viimeistään siinä vaiheessa kun mennään ensimmäiselle luokalle. Sen jälkeen luetaan jotakin joka päivä. Informaatiotulva tekstin muodossa on valtava, oli sitten kyse digitaalisista viestimistä tai perinteisemmästä printtiversiosta. Tänään 8.9. on kansainvälinen lukutaidon päivä, ja YK:n pääsihteerin viestin mukaan päivän teemana on terveys ja lukutaito. Useasti lukutaidosta puhuttaessa ensimmäisenä mieleen tulevat lapset, joilla ei ole mahdollisuutta opetella lukemaan. Itse kuitenkin heräsin pohtimaan lukutaitoa hieman eri näkökulmasta, ihmisiä, jotka ovat myös mahdollisia toimintaterapian asiakkaita.

Reading is a privilege, picture from here.
Reading is a privilege, picture from here.

Mitä sitten kun lukemisen opetteleminen vaatii erityishuomiota tai yhtäkkinen muutos toimintakyvyssä tekee aiemmin sujuvasta lukemisesta hankalaa? Syynä toimintakyvyn laskuun voi olla aivoverenvuoto tai -infarkti, iän tai sairauden heikentämä näkökyky tai erilaiset kognitiiviset, eli ajattelutoiminnan häiriöt, jotka saattavat tehdä lukemisesta mahdotonta. Lukihäiriö tai keskittymisvaikeus voi hankaloittaa lukemista niin, ettei sen opetteluun jaksakaan keskittyä. Työssäni toimintaterapeuttina olen nähnyt erilaisia lukemisen ja kirjoittamisen haasteita, esimerkiksi kirjaimet eivät millään asetu paikalleen, sanat katoavat näkökentästä tai tekstistä ei mitenkään saa rakennetuksi ymmärrettäviä lauseita.

Lukemiseen on olemassa erilaisia apuvälineitä tilanteesta riippuen. Omalta osaltani haluan levittää näin lukutaitopäivänä tietoisuutta niistä. Papunet on suomalainen selko-sivusto, joka on koonnut melkoisen tieto- ja materiaalipankin lukemisen apuun liittyen, esimerkiksi kuva- ja äänituki sekä ruudunluku- ja puhesynteesiohjelmat. Teknologia mahdollistaa tänä päivänä monia asioita! Sivustolta löytyy myös monipuolinen kuvapankki. Kun lukeminen ja/tai kirjoittaminen tuntuu hankalalta, apua kannattaa kurkistaa Erilaisten oppijoiden liiton Apuvälinekeskuksesta, esimerkiksi vierailemalla apuvälineilloissa. Aivoliiton sivuilta puolestaan löytyy kattavasti monenlaista informaatiota kun kyseessä on aivoverenkiertohäiriöön tai kielelliseen erityisvaikeuteen liittyvä haaste. Vielä vinkkinä, suosittelen tutustumaan Celia-kirjaston valikoimaan, se on Valtion erikoiskirjasto. Celian valikoimissa on lainattavissa esimerkiksi 40 000 äänikirjaa.

Reading isn't easy, picture edited from original here.
Reading isn’t easy, picture edited from original here.

Itse olen työni kautta oppinut olemaan kovin kiitollinen lukutaidostani, sillä se avaa lukemattomia lähteitä mielikuvitukselleni. Paljon asioita, jotka eivät ole täysin mahdollista elokuvien tai luetun tekstin kautta. Luettu teksti pysyy melko neutraalina, ja merkitykset saa luoda omassa mielessä, kun taas ääneen luetussa tekstissä lukijan ääni jo mielestäni johdattelee tietynlaiseen tunnelmaan. Lukutaito on arvokas asia – mahdollistetaan se mahdollisimman monelle.

Assistive equipment for classroom, picture from here.
Assistive equipment for classroom, picture from here.


Translation – International Literacy Day

Today is an International Literacy Day, which is meant to raise awareness for those who cannot read or write. Mainly this day is focused to people who don’t have access to education. But I chose my point of view through my profession, and started to think of the possible clients of an occupational therapist. They might have been able to read and write earlier, but then something happened, e.g. brain injury or stroke, loss of sight, or something that took the literacy skills away. Or they might have had add or dyslexia and weren’t able to focus on learning how to read.

That’s why I wanna share some information about assistive equipment for reading. Nowadays technology makes many things possible. Unfortunately all the links in the text above are in Finnish, but if you’re interested there are a lot of information online available if you just google for example, “assistive devices + reading”. Let’s raise awareness so that everybody has a chance to learn how to read.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s