Kesän aikana luetut, vol. 2

Vaikka sää saa jo syksyisiä vivahteita ja aurinko paistaa päivä päivältä matalammalta, palaan vielä kerran kesän kirjoihin, joista aloitin viikko sitten. Lomaa itselläni tosiaan ei kesän aikana juuri ollut, joten lukeminen painottui taas hyvin pitkälti ilta-aikaan, juuri ennen nukahtamista, kuten yleensä minulla on tapana tehdä. Jotkut kirjat saattavat hieman venyttää nukkumaanmenoaikaa koukuttavalla tarinallaan, kun ei millään malttaisi päästää irti sen lumouksesta. Koin taas monenlaisia lukuelämyksiä, joista kolme haluan tässä vielä erikseen mainita.

Davin Vannin Kylmä Saari (Caribou Island, suom. Irmeli Ruuska) oli itselleni aivan uusi tuttavuus. Valitsin teoksen kirjastosta kiinnostavan takatekstin ja kannen perusteella, kuten hyvin usein teen. Vann kuvaa kirjassaan taitavasti niin Alaskan jylhiä luonnon maisemia kuin sitä, miten ihmismieli pikkuhiljaa uppoaa synkkiin vesiin. Kirjan tarinassa pitkään naimisissa olleet Gary ja Irene alkavat rakentaa alusta asti itse mökkiä pienelle, kaukaiselle saarelle. Talvi alkaa tehdä tuloaan eikä työ ole helppoa, varsinkaan kun pariskunta vaikuttaa jo valmiiksi olevan katkeria toinen toisilleen. Mielenkiintoista kirjassa on se, kuinka eri tavalla kumpikin voi mielessään tilanteet ajatella. Tarina, kuten hyvät tarinat usein ovat, on traaginen, mutta hieno kuvaus elämän rankemmasta puolesta. Kuinka katkeruus voi nostaa päätään tai historia kaikesta huolimatta saattaa toistaa itseään.

Julkaistu: 2014           Sivuja: 328s           Julkaisija: WSOY

Katharina Hagenan Yö ei unohda (Vom Schlafen und Verschwinden, suom. Helen Moster) on tarina unitutkija Ellenistä, jolle itselleen nukkuminen on haasteellista. Kiinnostuin kirjasta sen aiheen vuoksi. Tosin tarina itsessään oli hieman erilainen, mitä olin odottanut. Unettomuutta itsessään ei niinkään erikseen käsitelty vaan Ellenin pitkä yö kietoutui sulavasti muiden tarinoiden lomaan. Oli kutkuttavaa huomata, kuinka käänteet osasivat yllättää. Hagenalla on kirjassaan kiehtova ote, siinä edetään jokseenkin unenomaisesti, kerros kerrokselta salaisuudet paljastuvat.

Julkaistu: 2014            Sivuja: 277s           Julkaisija: Minerva Kustannus

Lisa Genovan Puolinainen (Left Neglected, suom. Leena Tamminen) on kirja superäiti Sarahista. Kirja oli minulle kiinnostava jo ammatillisessa mielessä, sillä Genova on neurotieteiden tohtori, joka on tutkinut mm. Parkinsonin taudin ja aivohalvauksen syitä. Hän kuvaa uskottavasti Sarahin matkaa onnettomuudesta sopeutumiseen. Kuntoutuminen ei ole helppoa elämäänsä suorittamalla eläneelle perheenäidille ja uranaiselle, valmista kaavaa ei ole eikä elämä aina mene kuten olisi ajatellut. Apua voi kuitenkin saada yllättäviltä tahoilta. Kirja on hyvä muistutus siitä, ettei mitään kannata pitää itsestäänselvyytenä.

Julkaistu: 2012           Sivuja: 330s          Julkaisija: WSOY

Nyt kun tärkeimmät kesän kirjat on lyhyesti käsitelty, voidaankin alkaa nauttia aurinkoisesti alkavasta syksystä! Lukuinto nousee putoavien lehtien myötä ja mieli halajaa luontoon. Pitänee lähiviikkoina tehdä pieni samoiluretki johonkin lähimaastoon ennen kuin luonto vaipuu talvihorrokseen.

IMG_20150912_221601


Translation — Summer Books, vol. 2.

Okay, it’s time to continue the post I wrote a week ago, about the books I read on this summer. There are actually three more books which I want to mention since the stories stayed in my mind for a while after reading.

David Vann’s Caribou Island (read in Finnish) was really captivating story of an old married couple Gary and Irene, who start to make Gary’s dream come true and build their own cabin on a small remote island in Alaska. And soon their marriage isn’t the only one that’s breaking apart. I just loved how Vann writes about the surroundings and nature of Alaska in the book. Tragedy of Gary and Irene is thrilling and kind of horrifying at the same time, but that’s what makes it a good book.

Sleep and Loss by Katharina Hagena (read in Finnish, orig. title Vom Schlafen und Verschwinden) is a story, or actually many stories in a one book, about Ellen who works as a sleep researcher and people around her. Suddenly there is a huge secret in their life that is about to be revealed. Hagena’s story moves forward like a dream and in the end you have to wake up.

Lisa Genova’s Left Neglected (read in Finnish) tells Sarah Nickerson’s story. For me it was also professionally interesting book, since sometimes I work with people who has Sarah’s condition. Genova writes in a very convincing way about Sarah’s recovery and how it changes the way she sees life. It’s a book that reminds you to be grateful every day for the simple things in life.

Now I’m ready to welcome and enjoy this sunny autumn. Can’t wait to find new books for me to read! My mind has also started to yearn for long walks in nature, so there might be a small hiking trip in the  near future. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s