Sneak-peak Helsingin kirjamessujen ohjelmasta / Sneak-peak of the Programme for Helsinki Book Fair

Paperinen Helsingin Kirjamessujen 2016 ohjelmalehti tuli napattua Akateemisesta kirjakaupasta mukaan tällä viikolla, ja vaikka olen vasta ehtinyt selailla sitä päällisin puolin, meinaan hullaantua ihan täysin! Välillä on vähän vaikea tasapainoilla tämän mun kaikesta täysillä innostuvan luonteeni kanssa. Blogissa lokakuun aikana messuohjelmaa ehditään tarkastella vielä ainakin hyvinvoinnin ja fiktiivisen kirjallisuuden näkökulmista erikseen, toivottavasti myös kirjoittamisen osalta.

Mutta tänä vuonna messuilla nousevat esiin kaksi minulle erityisen lähellä sydäntä olevaa aihetta: sivistys ja koulutus. Lehdistötiedotteessa (7.10.) kerrotaan seuraavaa:

Helsingin Kirjamessuilla 27.–30.10.2016 Messukeskuksessa keskustellaan entistä enemmän sivistyksestä ja koulutuksesta. Kansakoulun 150 juhlavuosi tuo ohjelmallista sisältöä myös kirjamessuille, mm. suuren sivistyskeskustelun ja koulutusvientiä ruotivan paneelin. Rihvelitaulusta tablettiin – kansakoulu 150 vuotta -näyttelyssä pääsee vertailemaan vanhan ajan ja tulevaisuuden koululuokkaa.”

Melkoisen kiehtovalta kuulostaa, etten sanoisi!

kirjamessut2016hki_sneakpeak

Tästä intoutuneena poiminkin blogiin tähän teemaan sopivaa ohjelmaa. Erityisesti tieteellinen tutkimus ja kaikki siihen liittyvä kiehtovat minua suuresti, joten valintani painottuvat vahvasti tälle alueelle. Vakuuttavan tieteellisen tutkimuksen ja lähdekritiikin tärkeyttä ei voi koskaan korostaa liikaa. Ohjelmasta koetin tosiaan valita vain muutamia (erityisen kiinnostavat lihavoitu), mutta en tiedä lasketaanko tätä enää sneak-peakiksi…

Torstaina 27.10. bongasin ihan ensin hauskalta kuulostavan Suomi-tietovisan lapsille Magia-lavalla (Kirsti Manninen, Otava) — mikä tekee Suomesta Suomen? Millaisia me olemme ja mistä kaikkialta tulemme? Tietysti Kanava-palkinnon jako kiinnostaa, Takauma-lavalla kl 12 jaetaan vuoden parhaalle tietokirjalle. Nuorisotutkimusverkosto käsittelee muutamaa hyvää aihetta, esimerkiksi Reunamerkintöjä hylkysyrjästä (Päivi Armila, Takauma, klo 12:30). Tieteen päivien 2017 ohjelman julkistaminen koittaa klo 13:30 , jonka koetan käydä vilkaisemassa Tiedetorilla, sitten onkin melkein jo juostava kuuntemaan Tiedeviestinnän uusi aika (Takauma, klo 13:45, Vastapaino, Uutistamo) – keskustelua — millaista on onnistunut tiedeviestintä? Suomen tietokirjailijat puolestaan pohtivat Kullervo-lavalla klo 14 Missä kirja-alalla mennään?. Sama lava tarjoilee klo 15 houkuttelevaa ohjelmaa, melkein must-see, Kirjat, digi ja nuoret – kuinka tavoittaa milleniaalit? Huippukiinnostavasta aiheesta keskustelemassa huipputyypit, Mikko Toiviainen, Ronja Salmi ja Ville Kormilainen, haastattelemassa Mikko Aarne. Tiedon oikeellisuudesta puolestaan puhutaan Minna Canth -lavalla klo 17 Kuka oikein tietää — Kun mielipide haastoi tieteen (Docendo).

Perjantaina 28.10. tieteen ja sivistyksen ystävä voi suunnata herättämään itsensä Pop-up Heureka! klo 10:30 Takauma-lavalle tai Eino Leino-lavalle Kansakoulu 150v. -juhlatilaisuuteen, joka koittaa samaan aikaan (Suomalaisen kirjan museo). Aihe Tiedonjakaja vai Tarinankertoja? herättää Kullervo-lavalla klo 11:30 varmasti mielenkiintoista keskustelua tietokirjailijoista ja kaunokirjailijoista (Osuuskumma, Like, Tammi, Into, Avain). Jännittävän kuuloista ohjelmaa on tiedossa klo 13 koko perheelle, kun Magia-lavalla esitellään Ihminen (Iiris Kalliola ja Väinö Heinonen, Avain), koko perheelle suunnattu kotimainen tietokirja ihmisestä. Minua kiinnostaa pohdinta Estetiikan klassikot: Estetiikan, etiikan ja politiikan rajapinnoista Tuomas Nevalinnan johdolla Takauma-lavalla klo 14. Samassa paikassa jatketaan kiehtovalla aiheella klo 15, Tiede ja tieto julkisuuteen! (Suomen tietokirjailijat ry, Vastapaino) tieteellisen tiedon julkisuudesta sekä heti perään Tieto näkyväksi  — Informaatiomuotoilun perusteet. Tärkeästä aiheesta puhutaan myös Minna Canth -lavalla klo 16, kun Image esittää: tablettikoulu, miksi? Image-lehden päätoimittajan johdolla keskustelemassa digitaalisuuden tärkeydestä opetuksessa Minna Rytisalo, Mooses Mentula sekä Maarit Korhonen. Aleksis Kivi-lavalla klo 16:30 taloustuntija Esko Seppänen puolestaan kertoo Mistä Suomi vaikenee? Perjantain ehkä kiinnostavinta tiedeohjelmaa tarjoillaan klo 17 Takauma-lavalla, kun käsiteltävänä on ihmismieltä pitkään kutkuttanut aihe Tekoäly, robotit ja ihmiset (Tieteen päivät). Klo 18:30 Takaumalla jatkaa yliluonnollisista kokemuksista Marja-Liisa Honkasalo, Mielen salat – Näkymättömän varjo (Suomen Akatemia, Gaudeamus).

Hypätään sitten äkkiä viikonloppuun, joka myös on pullollaan ohjelmaa, vaikka sivistystä ja koulutusta käsittelevä ohjelma on näemmä enemmän painottunut torstaille ja perjantaille. Mutta Lauantain 29.10. aloitus Katri Vala-lavalla klo 11:30 vähän kevyemmin sivistävällä, mutta kovin kiehtovalla Kissojen maailmanhistoria — Villikissasta kissavideoihin, Petri Pietiläistä haastattelee yllättäen Jone Nikula! Eino Leino-lavalla klo 12:30 Tietokirjailijapalkintojen jako (Suomen tietokirjailijat ry) ja klo 13:30 on vuorossa Suomalainen koulutusihme — Koulu 150v. kun opettamisen ammattilaiset keskustelevat Kullervo-lavalla mm. suomalaisen koulun huolestuttavasta tulevaisuudesta. Aino-lavalla Tietokirjaraati arvioi viisi ajankohtaista tietoteosta klo 15. Minna Canth -lavalla klo 16 on taas aika Image esittää: Hyvinvointivaltion sokeat pisteet, Image-lehden päätoimittaja Heikki Valkama haastattelee kirjailijoita hyvinvointivaltion asemasta. Sunnuntai 30.10. utelias vierailija aloittaa messuilunsa ihan ensimmäiseksi rennon keskustelun parissa klo 11:30 Aleksis Kivi-lavalta kun Tuomas Milonoff ja Riku Rantala pohtivat mm. Mitä musiikki on ja mistä laulut tulevat? Mad Music — Seikkailijan matka musiikkiin (Johnny Kniga). Kirjan ystävälle yleissivistävää ohjelmaa klo 12:30 Eino Leino-lavalla, 400 vuotta Shakespearea, kun Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho keskustelee Shakespearen näytelmistä (Suomen Kansallisteatteri). Pohjoismainen sananvapautemme — Esikuva vai velvoite? herättelee keskustelua aiheesta Minna Canth-lavalla klo 13:30. Ja vielä pitää mainita, vaikka ei suoraan koulu- tai sivistysteemaan liitykään, klo 15:30 Suomalaisen kirjallisuuden maailmanvalloituksesta keskustelemassa ihana Salla Simukka haastattelijana Elina Ahlbäck (Kullervo-lava). Takauma-lavalla kannattaa vielä käydä kurkkaamassa klo 16 Suomen Kirjailijaliitto esittää: Dokumenttiromaani kirjallisena ilmiönä.

Helsingin Kirjamessut siis pursuilevat laadukasta ohjelmaa tänäkin vuonna, ja erityisesti Takauma-lavan ohjelmaa kannattaa tieteestä kiinnostuneen pitää silmällä. Ja jotta vierailijana saa messuista kaiken irti, kannattaa ohjelmalehti tilata ihan paperisena kotiin, ILMAISEKSI. Sillä tavalla ainakin itse pääsen parhaiten fiilistelemään messutunnelmaa jo etukäteen. Tapaamisiin Helsingin Kirjamessujen hulinassa!

Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut 16. kertaa Kirjakauppaliiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen toimeksiannosta. Helsingin Kirjamessut on Suomen suurin kirja-alan tapahtuma ja valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään yhteistyössä Suomen Antikvaariset Kirjakauppiaat ry:n ja Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa. Messuilla on myös postimerkkialue, jossa on Postimerkkimessut. Vuonna 2015 Helsingin Kirjamessuihin osallistui 328 yritystä ja tapahtumassa vieraili 79 961 kävijää.
Samanaikaisesti kirjamessujen kanssa järjestetään Viini ja Ruoka -tapahtuma. Helsingin Kirjamessut avoinna to-pe 27. – 28.10. klo 10-20 ja la-su 29. – 30.10. klo 10-18. Pääsylippujen hinnat 16/10 e, kokoaikalippu 30/20 e. Liput ovelta tai ennakkoon http://shop.messukeskus.com  (Messukeskuksen tiedotteesta.)

Translation

I’m already so excited about the Helsinki Book Fair event that takes place in the end of this month. There’s so much to see and hear! The theme of the fair varies yearly, this year it’s Nordic literature but also education, so there’s programme related to science, history of school system in Finland, research and science — How intriguing!

“The fourteen programme points of the Helsinki Book Fair will be visited by more than a thousand guests: writers, artists, experts and influentials. In addition, the stands will host interviews, meetings with authors and book signings. The theme of this year’s event is Nordic literature and culture.” You should definitely visit Helsinki Book Fair (site also in English) if you happen to be in Helsinki in 27. – 30.10.2016 — I will be there the whole weekend!

One thought on “Sneak-peak Helsingin kirjamessujen ohjelmasta / Sneak-peak of the Programme for Helsinki Book Fair

  1. Pingback: Helsingin kirjamessut 2016: hyvinvointi / Helsinki Book Fair 2016: wellbeing – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s