Kolkko kaupunki / Hollow City

kolkko-kaupunki-kansi-ransom-riggs-hollow-city-cover

rating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mention 
Ransom Riggs, suom. Kaisa Kattelus 
S&S Kustannus 2016 (fin) 
Quirk Books 2014 (orig) 
393 sivua/pages

Palataanpa joogatunnelmista taas hetkeksi takaisin kirjoihin. Pienenä huomautuksena, että jatkossa joogajuttuja voi pompsahdella blogiin entistä useammin.

Arvosteluluonnoksissa on pitkään odotellut vuoroaan tämä Neiti Peregrinen eriskummalliset lapset -sarjan toinen osa, Kolkko kaupunki. Pidin ensimmäisestä kirjasta ihan hirveästi, eikä Tim Burtonin ohjaama ja Eva Greenin tähdittämä elokuvaversiokaan tuottanut pettymystä. Nyt olinkin innoissani palaamassa pitkästä aikaa eriskummallisten lasten maailmaan, edellisen osan lukemisesta kun oli jo vierähtänyt tovi.

“Kolkko kaupunki vie lukijat maailmaan, jossa aikahypyt ja muodonmuuttajat, aikuisiksi kasvaneet eriskummalliset, hirviöt ja yliluonnolliset eläimet ovat todellisuutta.”

Tällä kertaa edellisestä osasta tutut lapset ovat täpärästi pelastuneet omasta silmukastaan eriskummallisten lasten silmiä syöviltä kuorioilta ja seikkailevat nyt pakomatkallaan kohti Lontoota. Lapset löytävät tiensä ensin erikoiseen eläintarhaan ja sieltä lopulta mutkien kautta 40-luvun pommitettuun Lontooseen. Tavoitteena heillä on urhean, kuoriot vaistoavan, Jacobin johdolla linnun hahmoon jumittuneen Neiti Peregrinen pelastus ilman, että kuoriot tai kalmiaat saavat heidät käsiinsä. Ainoastaan toinen ymbryne voi häntä auttaa, mutta ongelmana on ettei heitä ole enää vapaana montaakaan.

Ensimmäisen Riggsin kirjan tapaan myös Kolkko kaupunki jatkaa samalla aavemaisella, vanhojen valokuvien ja fantastisen tarinan yhdistelmällä. Tällä kertaa tarina on entistäkin jännittävämpi, ajoittain jopa synkkä ja ahdistavakin, kun lapset joutuvat sodan keskelle. Enkä nyt tarkoita pelkästään 40-luvun Lontoossa riehuvaa maailmansotaa vaan myös eriskummallisten maailmaa riepottelevaa sotaa, jossa taistelu käydään sieluista.

Riggsin sympaattinen kerronta kuljettaa mukanaan vahvasti, ja lasten puolesta elää joka hetki aina epätoivosta ilon hetkiin. Hahmot ovat niin kovin inhimillisiä: totinen Enoch, jonka mieleen pulpahtaa aina se huonoin vaihtoehto, suloinen pieni, pilveäkin kevyempi Olive tai herttainen, viisas ja ennakoivia unia heijastava Horace tai kävelevä ampiaispesä Hugh. Itse jostain syystä pidän eniten juuri sivuhahmoista, kun kaksi päähahmoa, Emma ja Jacob jäävät hieman heidän varjoonsa.

Horace nosti kätensä hitaasti ja ujosti. “Jos kaikki kalmiaat ovat Lontoossa, emmekö me nyt kävele suoraan niiden syliin? Onko se hyvä ajatus?
“Nerokas ajatus”, Enoch sanoi ärtyisästi.

Lukukokemuksena Kolkko kaupunki oli taas verraton — niin mielikuvituksellinen, niin upea! Pidän myös kovasti suomenkielisen version graafisesta ilmeestä, vaikka sanotaankin ettei ole kirjaa kansiin katsominen. Viimeistelty ja salaperäisyyttä henkivä kansi- (myös sisäkansi-) taide kuiskuttelee tarttumaan teokseen. Jännittää, miten eriskummallisten lasten käy!


Translation

Yoga weekend is now behind and it’s time to talk about books again! Though, please note that there might be a bit more yoga related posts in the future… 🙂

This time I share my thoughts about book named Hollow City by brilliant Ransom Riggs — it may be familiar to most of you. This is a sequel for Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children, which I absolutely loved! Also enjoyed the film version of it directed by Tim Burton (of course, I first read the book) and starred by my favourite actor Eva Green.

“This second novel begins in 1940, immediately after the first book ended. Having escaped Miss Peregrine’s island by the skin of their teeth, Jacob and his new friends must journey to London, the peculiar capital of the world. Along the way, they encounter new allies, a menagerie of peculiar animals, and other unexpected surprises.
Complete with dozens of newly discovered (and thoroughly mesmerizing) vintage photographs, this new adventure will delight readers of all ages.” from Goodreads.com.

As said, in Hollow City the peculiar children end up in 40s London in the middle of world war. Also in the middle of war of peculiar creatures where they battle for their souls. The children wan’t to save Ms. Peregrine who’s stuck in a form of a bird and only another ymbryne can help her. The problem is that there’s not many of them free anymore. I might have liked this time more of the supporting characters than the main ones. Jacob and Emma felt a bit distant to me. However, the adventure is more exciting, almost scary at times, than ever!

This is a book that startles, excites and surprises — it’s full of emotion! The combination of the vintage pictures, imaginative story and unique characters is just perfect. I loved the story again and cannot wait for what happens in the next book!

One thought on “Kolkko kaupunki / Hollow City

  1. Pingback: Helmet-lukuhaasteen 2017 puolivälikatsaus / The half way of Helmet Reading Challenge 2017 – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s