The Gospel of Loki

joanne-harris-the-gospel-of-loki-pauline-von-dahl

rating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mention
Joanne M. Harris
Gollancz, London 2014 (orig)
302 sivua / pages

Vanha rakkauteni skandinaaviseen mytologiaan heräsi jokin aika sitten luettuani Helena Wariksen Vuoren, jonka jälkeen etsiskelin aiheeseen liittyvää viihdekirjallisuutta kirjastosta. Olin itseasiassa jo joskus pari vuotta sitten pistänyt Joanne Harrisin The Gospel of Lokin lukulistalleni ja nyt löysin sen kirjastosta englanniksi.

Kyseessä on siis kirja, jossa skandijumalten tarina on kerrottu Lokin, tarinan pahiksen näkökulmasta. Harris onkin onnistunut tehtävässään hienosti, vaikka kyseessä on jo moneen kertaan kuultu tarina. Asgardin jumalien tarinasta on olemassa eri versioita, joita Harris yhdistelee kirjassaan. Juonen pääkäänteet ovat tallella, joskin lukija saa niihin uuden näkökulman Lokin ajatusmaailmasta.

Takakannesta (vapaa käännös): “Muinaisten jumalien joukossa pahamaineinen Loki on omaa luokkaansa: taipuvainen juonitteluun ja petokseen sekä aiheuttamaan ongelmia sitä mukaa kun niitä ratkoo. Muut jumalat eivät koskaan lakkaa epäilemästä Lokia, joka on syntyperältään demoni, ja siksi Loki vannoo kostoa. Sillä aikaa kun Loki hautoo juoniaan Asgardin tuhoksi ja nöyryyttäjiensä pään menoksi, suuremmat voimat suunnittelevat jumalten tuhoa. Luvassa on taistelu joka muuttaa maailmojen kohtaloa.”

Kirja kertoo maailman suurimman kujeilijan epävirallisen tarinan.  aina siitä hetkestä kun Odin värväsi Lokin Kaaoksesta läpi vuosien Asgardin juoksupoikana tuhoonsa.”

Loki on aina ollut suosikkijumalani, eikä vähiten Marvel-leffojen ansiosta — jo siksi The Gospel of Loki oli ihan mahtava löytö! Asgardin jumalten seikkailuista riittäisi aineksia kokonaiseen kirjasarjaan. Vaikka Lokin tarina ja sen tunnetuimmat käänteet kerrotaan selkeissä jaksoissa, lukiessa ajoittain tuntui, että tapahtumia oli melkein liikaa yhteen kirjaan. Kuitenkin Harris onnistuu kerronnassa välittämään Lokin kujeilevan persoonan melko karismaattisella tavalla. Muiden jumalten luonteet vaikuttavat kärjistetyiltä, jopa pinnallisilta stereotypioilta: esimerkiksi ukkosenjumala Thor kuvataa höhlänä voimakimppuna, rakkauden jumaltar Freyja turhamaisena heitukkana ja sateenkaarisillan portinvartija Heimdahl kiivaana kultahampaana. Toisaalta Odin puolestaan näyttäytyy Harrisin tarinassa uudessa valossa, Lokin veljenä ja toisena päähenkilönä, jolloin hänen tekemisensä ja jäyhä luonteensa saavat syvyyttä, jota en aiemmissa kertomuksissa ole tavoittanut.

Lokin tarina on viihdyttävää luettavaa ja Harris on lisäillyt tarinaan sopivasti omia, mielikuvituksellisia yksityiskohtiaan. Plussaa myös visuaalisesti näyttävästä kansitaiteesta! The Gospel of Loki nousi yhdeksi suosikikseni aiheeseen liittyen.

PS. Lisäksi suosittelen lukemaan Johanne Hildebrandtin mahtavan Valhallan tarinoita -trilogian, se on yksi suosikeistani.


Translation

I haven’t read anything in English for awhile. However, my old interest to Norse mythologies was awaken after reading Vuori by Helena Waris. I started to search for books about this theme from library and found The Gospel of Loki by Joanne Harris. Actually it had been on my tbr list for a couple of years already but somehow I’d forgotten it. Now was a perfect time to finally read it.

It says in the back cover of the book: “With his notorious reputation for trickery and deception, and an ability to cause as many problems as he solves, Loki is Norse god like no other. Demon-born, he is viewed with deepest suspicion by his fellow gods who will never accept him as one of their own and for this he vows to take his revenge.
But while Loki is planning the downfall of Asgard and the humiliation of his tormentors, greater powers are conspiring against the gods and the battle is brewing that will change the fate of the Worlds.
From his recruitment by Odin from the realm of Chaos, through his years as the go-to man of Asgard, to his fall from grace in the build-up to Ragnarok, this is the unofficial history of the world’s ultimate trickster.”

The basic plot was already familiar for me but Loki’s view was definitely something different. He has been my favourite god (Marvel movies might have affected, too…). During reading The Gospel of Loki I started almost feel sorry for the guy. Harris also manages to introduce Loki’s lively and charismatic personality perfectly through narration.

PS. If you’re into Norse mythologies as much as I am, I definitely recommend The Valhalla Series by Johanne Hildebrandt, it’s one of my ultimate favorites!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s