The Book of Strange New Things

the-book-of-strange-new-things-michel-faber-pauline-von-dahl

rating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mentionrating-christgau-one-star-honorable-mention
Michel Faber
Canongate Books 2014 (orig)
585 sivua/pages

Michel Faberin teokset ovat ihastuttaneet minua kerta toisensa jälkeen. Blogissa näistä olen käsitellyt kaksi, upean esikoisen, Veripunainen, lumivalkoisen sekä hyytävän Lihaa ja verta. Nyt lukuvuoron sai menestyskirjan jälkeen kirjoitettu mielikuvituksellinen scifi-tarina, The Book of Strange New Things.

Vahvan uskonnollisen aiheensa vuoksi minulla oli etukäteen hieman ennakkoluuloja kirjaa kohtaan, sillä en itse ole erityisen uskonnollinen ihminen, mutta Faber sai nuo epäilyt katoamaan ensimmäisen luvun myötä lähes täysin. Olin jälleen kerran lumoutunut kirjailijan sanallisen taituruuden edessä, tyyli on jotakin aivan omaa luokkaansa.

Tällä kertaa pääsin myös lähemmäs tekstin autenttista tunnelmaa, sillä luin The Book of Strange New Thingsin englanniksi pienen pakon edessä, sitä kun ei ole suomennettu. Ja lopulta oli onni, että luin teoksen alkuperäiskielellään, sillä tarinan vivahteet ja Faberin nerokkuus kirjailijana kirkastuivat suuresti verrattuna aiempiin lukukokemuksiin. Itse olin kirjan luettuani hämmästynyt, hämmentynyt ja hengästynyt. Tarina suorastaan imi mukanaan.

Kyseessä on siis tarina kolmekymppisestä pastorista nimeltä Peter Leigh, joka lennätetään avaruuteen, uuteen maailmaan kertomaan “ihmeellisten, uusien asioiden kirjasta”, eli Raamatusta paikalliselle kansalle. Uuden planeetan asukkaat janoavat tietoa kristinuskosta ja ottavat uuden pastorinsa avosylin vastaan. Peter kuitenkin jättää tähtienväliselle ristiretkelle lähtiessään vaimonsa, Bean, maapallolle, jossa asiat eivät ole menossa lainkaan hyvään suuntaan. The Book of Strange Things on siis paljon muutakin kuin scifi-tarina tai kertomus uskon voimasta — se kertoo tunteita ravisuttaen myös kahden ihmisen välisestä rakkaudesta sekä siitä, mitä itsestään voikaan oppia ja rajojaan venyttää uudessa, ihmeellisessä ympäristössä.

Uusi planeetta on nimetty Oasikseksi, keitaaksi, ja sen asukkaita nimitetään oasaneiksi (en tiedä, miten tuon suomentaisi…). Oasanien kummallinen maailma ja Peterin työkavereina työskentelevät ihmiset todella saavat uteliaisuuden heräämään. Lukija on Peterin mukana tutkimusmatkalla uudessa maailmassa, jossa aistit joutuvat ennenkokemattomalle koetukselle. Järjestö nimeltä USIC on alkanut rakentaa kestävää siirtokuntaa Oasikselle, ja planeetalle päässeet työntekijät on valittu tarkan seulan läpi. Kaikissa ihmisissä on jotakin omituista. Peter kokee pian enemmän yhteenkuuluvuutta uuden seurakuntansa kanssa ja alkaa etääntyä entisestä elämästään…

Tarinassa mikä tahansa loppu olisi ollut uskottava, toisaalta taas lähes mikä tahansa loppu olisi myös tullut yllätyksenä. Joka tapauksessa The Book of Strange New Things on taas aivan huikea taidonnäyte Faberilta. Michel Faber taitaa nyt viimeistään nousta pysyvästi suosikkikirjailijoideni joukkoon. Mikäli kaipaat aistit herättävää, kiehtovaa matkaa uskomattomaan, uuteen maailmaan, tartu tähän kirjaan.


Translation

Again Faber proves his talent to write. I started The Book of Strange New Things with a little doubt but soon I was tangled into the intriguing world of Oasans and the peculiar characters which live with the main character named Peter in the brave new world.

“I am with you always, even unto the end of the world.

Peter Leigh is a missionary called to go on the journey of a lifetime. Leaving behind his beloved wife, Bea, he boards a flight for a remote and unfamiliar land, a place where the locals are hungry for the teachings of the Bible — his “book of strange new things”. It is a quest that will challenge Peter’s beliefs, his understanding of the limits of the human body and, most of all, his love for Bea.

The Book of Strange New Things is a wildly original tale of adventure, faith and the ties that might hold two people together when they are worlds apart. This momentous novel, Faber’s first since The Crimson Petal and the White, sees him at his expectation-defying best.”

The Book of Strange New Things turned out to be more than just another science fiction story, it was the most fascinating novel I’ve read long time! Michel Faber has created this creepy but marvellous new world named Oasis, with its new habitants Oasans, and I just couldn’t stop reading. Recommended reading if you want to wake all your senses and travel far away in to inscrutable world.

One thought on “The Book of Strange New Things

  1. Pingback: Helmet-lukuhaasteen 2017 puolivälikatsaus / The half way of Helmet Reading Challenge 2017 – Pauline von Dahl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s